onsdag 1 mars 2017

Koppla eluttag själv

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Jämför pris byggvaror. Hitta rätt produkt till rätt pris.


Här visar vi hur man som privatperson utan utbildning får koppla ett eluttag. Fas (brun kabel) skall skalas och fästas där det är märkt L.

L står för fasen och N står för nollan. Koppla isär den nya dosan. Anslut ledarna och var noggrann med att sätta den gulgröna på rätt plats. Den svarta ledaren ska på L och den blå ska sitta på N. Dra åt skruvarna hårt. Vrid några varv så att de inte är i vägen för klorna.


Vad är det egentligen man får göra själv hemma och när bör man anlita ett auktoriserat elföretag?

I denna artikel beskriver vi hur du går tillväga för att byta ett eluttag. Byta eluttag – så här gör du. Det finns många restriktioner kring att dra el själv i hemmet och med tanke på riskerna är det inte så konstigt.


Får jag koppla detta uttag själv utomhus? Jag har tänkt sätta uttaget vid ytterdörren som har tak över hela trappan. Har tidigare suttit en utomhuslampa där men nu finns bara kabeln kvar och en strömbrytare inomhus vid ytterdörren, kabeln är jordad.


Konstigt eluttag, vad kan det använts till? Men, som allti gäller att du är 1 säker på vad du gör. Tydliga och bra steg-för-steg-beskrivningar för olika gör-det- själv -jobb finns att ladda ned på elsäkerhetsverkets hemsida. Du får däremot INTE sätta upp nya eluttag själv , tills elinstallatören kan komma är det skarvsladdar som gäller! Bryt alltid strömmen!


Tändtråden på en av pilarna och fasen på L. Den ska sitta rakt, det är viktigt. Det blir då två grupper av plattor som inte kan nyttjas fullt ut samtidigt med ugnen, men det kan gå att göra en bra fördelning. Du börjar med att med hjälp av en liten skruvmejsel lossa skruvarna till täcklocket, alltså den synliga delen av eluttaget.

När du avlägsnat täcklocket blir själva eldosan synlig. Dosan sitter fast i väggen med hjälp av två klor som klämmer fast den mot baksidan av väggen, samt med två väggfästen på ”vår” sida av väggen. En del enklare arbeten, som att byta ett vägguttag, kan du få utföra själv. Du får endast byta, inte flytta på vägguttaget, och om du har kunskap om hur du ska göra.


Installation av belysning är inte svårt så länge det handlar om en enkel strömbrytare och en lampa. Om det ska gå att styra två lampor från tre olika strömställare gäller det däremot att hålla ordning på vilka trådar som går vart samt att välja rätt typ av strömställare. Så här kan du koppla en dimmer. En dimmer har stora fördelar om man jämför med ett vanligt vägguttag. Du kan själv styra styrkan, du kan på egen hand påverka hur ljust- eller mörkt du vill ha det och du kan dessutom på köpet få en lägre elräkning,.


Då detta är draget, får jag då koppla in ett uttag själv , eller måste behörig elektriker göra det? Om svaret är ja på första frågan och det visar sig att kabel saknas från uttag till dosa. Jag kan koppla vanliga eluttag , är dock första gången jag kopplar en trapp. Jag har en hum hur man gör men blev lite osäker då den trapp som fanns är kopplad till en annan trapp på väggen bakom.


Alltså inuti samma vägg. Nu ska den trappen på andra sidan bort. Här visar jag hur och vad man bör tänka på när man kopplar ihop ledare. Hur man bör koppla en strömbrytare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.