torsdag 9 mars 2017

Läckströmmar

Onormala läckströmmar är ett problem i många elinstallationer. Detta ökar risken för skador på installationen och dess utrustning samt kan även vara risk för människor. Detta beror oftast på läckströmmar från apparater och ledningar eller på nätstörningar. Som rubriken antyder, går det att mäta läckströmmar på något enkelt sätt (med t.ex multimeter)? Läckströmmar finns i alla elanläggningar.


Har en JFB som löser ut då och då (senast idag när jag inte var hemma, då endast VP, kyl, frys var igång), men också vid andra tillfällen som indikerar att det inte bara skulle vara kyl, frys eller dyl som är problemet.

Det är heller inte okej att de ska leda till denna potentialskillnad mot elementen. Så ni behöver ta ett varv till här och kontrollera både maskiner och anläggning. Kompletterande skyddsutjämning kan vara på plats. Vid isolations- och jordfel ( läckströmmar ). Om höljet på en apparat blir strömförande.


Om någon kommer åt spänningsförande delar och jord samtidigt. Om någon får för sig att använda en apparat på ett felaktigt sätt i ett våtutrymme. Om en apparat installerats på ett felaktigt sätt.

Om apparatens kabel klämts eller skadats. De före-kommer i alla skyddsjordade elapparater men problemen uppstår i första hand med effektkrävande apparater som elpannor och varm-vattenberedare och med elapparater i fuktiga miljöer. En ny tvätt-maskin har till exempel en läckström på omkring mA. Du får även tips om vad du ska göra vid strömavbrott, hur du kan få sms vid strömavbrott, etc.


Problemet ökar och kan vara direkt livsfarligt, varnar elsäkerhetsexpert. Problemen är ofta periodiska och uppdagas ofta först när läckströmmen har blivit så stor att jordfelsbrytaren löser ut och orsakar driftstopp och avbrott. De kan vara ända upp till mA.


JFB om det är läckströmmar i trafon. A, 1st 32A och ett par 230uttag längs en slinga i verkstaden, varje uttagslåda har då sina egna säkringar och JFB, vilket blir mer praktiskt än en hel central. Gällande läckströmmar får jag återkomma med konkreta mätdata om en stund. Jordfelsbrytare är det säkraste sättet att upptäcka och utlösa ett skydd mot läckströmmar och därmed undvika elektriska stötar orsakade av indirekt kontakt. De måste seriekopplas med dvärgbrytare eller säkringar som skydd mot termiska skador och dynamisk belastning till följd av eventuell överström.


Det rekommenderas att använda automatiska säkringar typ C. Tabell med en översikt över hur många armaturer som kan användas per säkring finns på vår hemsida under Belastningstabell. Fråga: Jag bytte ut halogenerna i min takbelysning till led-lampor. Märkligt nog fungerar de också som ledbelysning på natten, när de egentligen är släckta.


Hos oss kan du få hjälp med frågor som rör strömavbrott, anslutningar till elnätet, sälja egenproducerad el, elanläggningar och andra frågor om el.

Minskade driftstopp - Hitta läckströmmar utan att ta utrustningen offline. Sådana förhållanden behandlas inte närmare i standarden, men beskrivna principer och åtgärder kan normalt tillämpas för att minska följderna av påverkan. Alla elektriska bruksföremål och apparater har små läckströmmar , till exempel en spis på cirka mA och en elradiator på mA (mA = tusendelar av Ampere). En jordfelsbrytare känner summan av alla läckströmmar.


Ministrömtång E3är en lik-och växeltrömstång som mäter mycket små strömmar med upplösning på 1mA AC och 1mA DC vilket gör att man också kan mäta små läckströmmar. Automatisk mätskala gör den. Ytterhölje: Materialet i ytterhöljet (isolatorkroppen) är av polymertyp och till viss del självrenande, vilket motverkar bildandet av läckströmmar och urladdningar. Krypströmsträckan är klass för samtliga typer.


Vi arbetar för att vårt elnät ska vara stabilt varje dag, året runt. Vi vill ju erbjuda en elleverans som du kan lita på. Men ibland kan vädergudarna eller den mänskliga faktorn spela oss ett spratt med strömavbrott som följd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.