onsdag 31 maj 2017

Elsystem ombord

Elsystem ombord visar det man behöver kunna för att göra jobbet. Boken är fylld med olika steg för steg-projekt som ger en bra bild av hur elsystemet kan uppdateras på bästa sätt. Målgruppen är alla lagom händiga båtägare som vill förbättra sin båt. För de flesta av projekten spelar det ingen roll om man har tummen mitt i handen.


Kursen riktar sig till fritidsbåtägare och går igenom hur man uppdaterar eller byter ut sitt elsystem när el-problemen börjar komma i den gamla fritidsbåten Med lite baskunskaper om systemet samt kunskaper om elektricitet kan man underhålla och installera det mesta av båtens. Båttekniks hemsida) Efter att ha jobbat med el, mät- styr- och reglerteknik inom processindustri i många år, och dessutom haft ett stort intresse för båtar, parat med ett livaktigt deltagande i diverse båtforum på Internet kändes det relevant att försöka sammanfatta de viktigaste frågeställningarna om elsystem ombord i en bok.

I takt med att vi skaffar oss fler och större elförbrukare har landström blivit allt vanligare ombord. Det är bekvämt att koppla in sig på närmaste elcentral när man lagt till i hamnen. Landström skall alltid installeras av fackman. Det är bara kunskap om elsystemet som skyddar mot problem med korrosion och dålig funktion och att man inte kan köpa sig till detta via enskilda apparater eller komponenter, oavsett deras kvalitet och pris. Vissa delar är riktade till den absolut okunnige.


Elsystemet ombord kan vara byggt enligt olika principer. Vanligast är sk enpoligt system, där batteriminus är kopplat till motorblocket, som alltså ingår i elkretsen. Via drev eller propelleraxel blir systemet ofta jordat i sjön.

Börjar elsystemet krångla? Båtjournalisten Micke Westin delar med sig av sin kunskap som kan göra att du sparar tiotusentals kronor. För komfort och säkerhet spelar elsystemet ombord idag en mycket central roll.


Kursen ger dig grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om el ombord. Vi går igenom grundläggande ellära samt hur ett elsystem skall vara konstruerat och dimensionerat. Detta innefattar drift via elmotorer, backup och reservkraftsystem samt heltäckande regler- och övervakningssystem för att säkerställa en energioptimerad och tillförlitlig drift av respektive fartyg. Med ett utslaget elsystem ombord följde matbrist och sanitärt elände. Med den värsta torkan på flera decennier följer en akut matbrist på Afrikas horn.


De teknologiska lösningarna är därför främst ett sätt att hantera det matsvinn som är ofrånkomligt i samhällen där kravet på ett varierat utbud är stort och matbrist inte accepteras. Micke Westin är båtjournalist och har även jobbat som seglarinstruktör och styrman på skolfartyg. Han har seglat i Söderhavet och är också skeppare i Sjöräddningssällskapet. Nu när vi har nått Kanarieöarna efter fyra månader på seglande fot har vi fått lite mer erfarenhet om el och laddning ombord.


Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori. Arbete med elinstallationer ombord ska utföras endast av behörig elinstallatör. Installatören bör ha kunskaper om elektrisk installation på fartyg och om gällande regelverk för sådana installationer.


Automatisk länspump kan ju också vara logiskt att lägga separat. Elektriska installationsarbeten på fartyg bör endast utföras av. Nödljus skall man IMHO ha extra av, med batterier, s.

Förhindra korrosion i elsystemet Det är ingen större skillnad mellan motorhandböckernas kopplingsscheman för Farymann och Yan-mar. Vid renovering av elsystem ombord gäller det att förhindra korrosion i elsystemet. Korrosion är den vanligaste orsaken till problem med elsystemet ombord.


Bokens författare Micke Westin, båtjournalist och tidigare chefredaktör på. Det händer mycket inom marinelektronik – väldigt mycket och väldigt snabbt. Håkan Blumenthal på Marinplus.


Nautiska Biblioteket: Amazon. Vid ett blixtnedslag kan urladdningen hamna i husets elsystem och i värsta fall orsaka en brand. Till saken hör också att det tidigare inträffat flera incidenter som har med planets elsystem att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.