onsdag 14 juni 2017

Expansionskärl på vinden

Expansionskärl på vinden

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Tidigare satt det en oljepanna där. Jag har dock märkt att det sitter ett expansionskärl uppe på vinden (andra bilden nedan). Som jag fattat det så är den röda behållaren som sitter ovanpå CTC-pannan ett s. Ersätta expansionskärlet på vinden?


Ett öppet expansionskärl är en behållare som placeras vid värmesystemets högsta punkt, t. Ett säkerhetsrör dras från kärlet till en golvbrunn. Volymen på expansionskärlet måste vara minst av den totala vattenvolymen. Om du har expansionskärl på vinden , kontrollera regelbundet och byt vid behov. Lämna lite värme på i huset så att inte ledningarna fryser. Definerar några saker övertydligare.


Huvudledningar i rummet som har lämpligt läge och dimension får behållas. Expansionskärl på vinden bortkopplas men får lämnas kvar, liksom expansionsrör. Det öppna expansionskärlet är en behållare som placeras i värmesystemets högsta punkt, oftast på vinden. Expansionsledningen skall stiga oavbrutet från pannan och får ej vara mindre än DN för stålrör och DN för kopparrör.


Expansionskärl på vinden

Den vanligaste platsen är husets vind. Man kan säga att man förser värmesystemet med en ”förtjockning”, som dels ska ha tillräcklig storlek för att kunna ”ta upp” volymökningen, dels ha en förbindelse med uteluften så att systemet kan hållas trycklöst. Reaktionen på detta blir ofta att man fyller på systemet med mer vätska för att höja trycket, vilket i sin tur leder till att ytterligare vätska trycks in i expansionskärlet. När sen en temperaturökning sker har den expanderande volymen ingenstans att ta vägen då expansionskärlet redan är fullt i vätska.


En säkerhetsventil bör installeras för att förhindra eventuella frysskador. Har du ett öppet system ska expansionskärlet monteras som högsta punkt. Det öppna systemet är vanligast förekommande men det blir allt vanligare med slutna tryckkärl. Fördelen med slutna kärl är att de kan placeras i närheten av värmepannan och därmed i utrymmen där risken för korrosion är mindre än till exempel på vinden där öppna expansionskärl ofta placeras.


Vatten ändrar sin densitet när temperaturen ändras, vilket gör att vattenvolymen expanderar när vattnet värms upp. För att hantera detta, installerade man förr ett expansionskärl på vinden. Ett öppet värmesystem har värmevattnets expansionskärl monterat på vinden eller i ett övre beläget rum. Det slutna värmesystemets expansionskärl är placerat nära värmekällan, som kan vara exempelvis en oljepanna belägen i källaren. Jämför pris uterum.


Hitta rätt produkt till rätt pris. Därför är de placerade på vinden. I stora fastigheter kan det finnas flera expansionskärl. I vanliga villor finns det bara ett expansionskärl.


Max arbetstryck bar. Klarar -ig glykol blandning. Teknisk informationStorl höjd m3Förtryck bar: Storl Ø m3Ansl. Sfäriska expansionskärl återfinns generellt sett i gamla villor och hus och där expansionskärlet är placerat, vanligtvis på vinden men är öppet mot luften så att den med hjälp av vattnets egen vikt upprätthåller önskat tryck i systemet. Flamco Contra-Flex Förtryck bar Höjdmåttet är utan armatur.


Storlek 12L, 18L och 25L hänger i rörledning. Glöm inte köpa med ventilpaket. Innehåller samlingsrör, säkerhetsventil 5kg, manometer och utluftningsventil.


Jag planerar för att byta ut mitt öppna expansionskärl som jag har på vinden (eftersom vinden ska inredas), mot ett tryckexpansionskärl som jag kan ha nere vid pannan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.