tisdag 4 juli 2017

Kristallmottagare aro

I Sverige var en kristallmottagare med hörlurar vanligt förekommande i hemmen från början av 1920-talet för att lyssna på rundradioprogram. Kristallmottagare kallas en äldre typ av radiomottagare som förekom i radions barndom. Efter hand ersattes den av radiomottagare med elektronrör och högtalare.


Den likriktade strömmen kan driva en hörtelefon, men mottagaren måste vara ordentligt jorda så att antennströmmen passerar genom kretsen. Mottagaren är märkt: Stockholm. Höljet är i bakelit. Här nedan ser ni ett par foton på den kristallmottagare jag byggde av ren nyfikenhet för att se om det fortfarande fanns några radiostationer inom hörhåll. Antennspolen längst upp och avstämningsspolen strax nedanför till höger.


Runt plattan ligger tre olika hörlurar. Visar här några kristallmottagare som han samlat sedan 19talet. Kent berättar hur han blev klassad som mer eller mindre bättre vetande när han besökte auktioner på 19talet. Det här inlägget postades i Radioinfomation och har märkts med etiketterna Audionen 20nr2.


Bokmärk permalänken. AROWeb är optimerad för IE 1 Firefox 6 Chrome och iPad (IOS 12). Mobilsiten är optimerad för IOS Iphone/iPad och Android 8. Hasse Aro på Kristallengalan 2013. Aro är framförallt känd som programledare för TV-programmet Efterlyst på TV under 19till februari 2014.


Och från hösten 201 då programmet har nypremiär. Sveriges största cirkulära marknad Köp sälj begagnat second hand – enkelt hållbart. Kaffedrickning och sedvanlig samv aro. Anmälan senast måndag november kl. För att inte tala om den kristallmottagare som hennes bror byggde.


Samma sak gäller naturligtvis pensionärsrån. Bara att man nu har tillgång till material som visar ett fegt kräk. Det materialet fanns inte att tillgå för år sedan. Bl a byggde vi egen telefonlinje mellan husen och vi hade även radioförbindelse samt lyssnade på utsändningar via kristallmottagare.


Här utvecklades verkligen mitt teknikintresse. Dessa delar aro gjorda efter ritningarna Nir 11och 115 Se sid. Da manga, som syssla med elektriska apparater, sakna verk- tyg att tillverka en starkstrémsmotor fran bérjan till slut, men ha stort intresse att géra en sddan, hava vi aven upptagit tillverk- ningen av vidstéende motors delar, s att de delar som var och en finner svara att géra, kunna tillhandahillas enl, nedanstéende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.