måndag 17 juli 2017

Vad är riaa förstärkare

Förstärkere för bättre ljud. Hitta din favoritvara hos Europas överlägset största specialkedja inom kvalitets-hifi. RIAA står för Record Industry Association of America men också för den inspelnings- och avspelningskorrektion som numera används över hela världen för LP. För att börja från början så visade det sig tidigt att man behövde gravera skivor med lägre styrka i basen och högre styrka i diskanten för att få en bra ljudkvalitet.


RIAA-steget är ett oumbärligt steg på vägen mot härligt vinylljud.

Musiksignalen från en pickup är otroligt svag och behöver både anpassas och förstärkas lite extra innan den skickas till din förstärkare. Då är RIAA-förstärkaren (även kallat RIAA-steg) en absolut nödvändig del i signalledet vid uppspelning av vinylskivor. Utan ett sådant så hörs knappt musiksignalen från pickupen, knappt ens när du har volymen i max. En nål avger en väldigt svag signal som måste förstärkas upp. RIAA-steg är en förstärkare med frekvenskompensation för grammofonsignal.


Frekvenskompensationen innebär att signaler av låg frekvens får höjd signalstyrka, och de av hög frekvens dämpas, vilket är motsatsen till motsvarande dämpning av låga toner och höjning av höga toner som skedde vid inspelning. RIAA (Record industri Association of America) förstärkare eller phono förstärkare som många säger, är den del som omvandlar phono signalen. Behöver man ha en RIAA-förstärkare till vinylspelare?

Om din förstärkare saknar Phono-ingång behöver du koppla ett RIAA-steg mellan förstärkaren och skivspelaren. Detta filter brukar kallas RIAA. Därmed är man tillbaka till den raka frekvensgången igen. Signalen från de vanligaste pickuperna är för svag och behöver även förstärkas ca 40dB för att signalnivån skall komma upp i den standardnivå som man bestämt sig för skall gälla för normala linjeingångar. Ja, det är egentligen underligt att Hegel under sin numer ganska långa historia, helt och hållet saknat ett RIAA -steg.


Och ja, vare sig vi pratar separata lådor eller inbyggda i något försteg eller integrerad förstärkare. Kort sagt, marknadens kanske mest prisvärda RIAA förstärkare har blivit ännu bättre. Konstruktionen är helt balanserad och helt monouppbyggd.


Om du ansluter din skivspelare med RCA kablar och det är en MC pickup kommer den att vara balanserat kopplad på samma sätt som om du ansluter med XLR kontakter. Den här designen är ämnad en mer exklusiv typ av lyssnare eftersom den förutsätter att man använder en pickup av typen rörlig spole (MC). En ”step up”-trafo – en bra svensk beteckning verkar saknas – ersätter en dedikerad MC- RIAA.


Den är konstruerad att medla mellan en MC-pickup och en ordinär MM-ingång på förstärkaren. Men det är inte på förhand givet vad som händer om de båda förstärkarna spänningssätts i fel ordning. I den här tråden på faktiskt. Valet av förstärkare beror i stor grad till vad man skall lyssna på och vilka högtalare man äger.


En stereoförstärkare kan delas in i fyra underkategorier.

Den mest förekommande idag är den integrerade förstärkaren. Den används mest i high-end- och andra småsignalsammanhang, där verkningsgraden och vikten är oviktig. Stort utbud av stereo, högtalare, hörlurar och hemmabio. Hög grad av kunnighet och personlig service. Teknik-Håkan tipsar om RIAA - förstärkare och fuktiga laptops.


Min sida Finns på Min sida. Spill är inte roligt, och vätska och elektronik hör inte ihop. Kära barn har många namn: RIAA -steg, phono- förstärkare , step-up-trafo (som egentligen är något annat), pickupförstärkare. Principen är densamma. Phono-steget korrigerar för RIAA -kurvan som skivorna är inspelade med och förstärker den svaga signalen från pickupen.


Speciellt från Moving Coil-pickuper. Senast tillagda produkter. Quad QC Twenty Four P - RIAA förstärkare med rör. Alextheswe: Det beror lite på vilka högtalare du tänkte köpa, eftersom det är inbyggd RIAA så kan du koppla den direkt till högtalarna endast om dom är aktiva dvs.


För passiva högtalare behöver du en förstärkare med vanlig linjeingång. Hej på er, jag är vad man kallar en hifinör men då kör jag passiva högtalare och inte aktiva högtalare. Det bästa rådet jag kan ge är att satsa på högtalare, förstärkare , källa och akustikbehandling av ditt lyssningsrum. Högtalare är där du vill lägga det mesta av krutet, men se.


Bäst av allt är kanske mellanregistret – rösterna blir riktigt praktfulla och den passar bra till akustisk, samt klassisk musik. Yamaha A-S5tog trots allt tredjeplats och är en av testets billigaste, men ändå en mycket kompetent förstärkare. Den är stor och utstrålar pondus, samt att den ser tyngre ut än vad den egentligen är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.