fredag 30 mars 2018

Byta propp ampere

Så här byter du en propp … 5. Slå av huvudströmbrytaren (när du gör detta slås all ström av i Din bostad). Skruva loss ”propphylsan” till den eller de proppar som är trasiga. Beroende på strömkällan (kyl, spis etc) har propparna en viss Ampere (skrivs A).


Varje propp har en beteckning som antyder hur mycket anträngning den klarar av exempelvis eller ampere.

Det betyder hur mycket du kan belasta proppen utan att den går. Det vanligaste är ampere men för att till exempel kunna köra diskmaskinen, brödrosten och våffelgärnet samtidigt är det oftast ampere i både kök och tvättstuga. Proppar, smältsäkringar i elcentralen skyddar elanläggningen i händelse av överbelastning eller vid fel i elektriska apparater. När en propp gått bör man först försöka ta reda på orsaken. Därför byter man ut den trasiga proppen mot en ny med samma märkström, färgkod.


Märkströmmen betecknas med ampere (A). När en porslinssäkring har gått syns det på att den lilla silvriga eller färgade metallbrickan har fallit ner.

Byt alltid till en propp med samma ampere som den tidigare. Vid höjning till A och högre tar vi fram en individuell offert. Där finns det en färgbricka.


Denna indikerar amperen , eller strömstyrkan. När proppen har gått, så kommer denna färgplatta att ha fallit ner. Dock kan det hända att den inte har gjort det, då får du testa dig fram till vilken det kan vara. När du har tagit reda på vilken propp det är som har gått, så ska du ta fram en ny propp.


Därefter byter man ut den trasiga proppen mot en ny med samma märkström. Svar: Det är bra att du är försiktig med el. Grundregeln är att man ska slå från huvudbrytaren eller koppla bort belastningen, när man byter en proppsäkring. Särskilt om det är lite större ström uppstår det annars gnistor eller ljusbågar, som kan orsaka skada, och i värsta även fall brännskador på den som tar ur säkringen.


Re: Byte från 10A till 16A propp. Om du byter propp, tänk på att välja rätt styrka. Färgen visar vilken strömstyrka säkringen har. Proppen ska ha samma färg som bottenplattan inne i säkringshållaren.


Spisar behöver ofta ampere (grå färg) och sätter du av misstag dit en med lägre styrka så går proppen sönder igen.

Linden Fastighets AB - Hur du byter proppa. När man byter säkring, eller propp som det fortfarande kallas i folkmun trots att de gamla proppsäkringarna långsamt är på väg ut, så ska man läsa på säkringen och i proppskåpet vilken säkring som är aktuell. Byt absolut inte ut en säkring av en storlek till en högre, det kommer inte att fungera. Finns ampere porslinssäkringar som man kan byta ut mot ampere så man kan använda brödrosten samtidigt som micron eller kaffebryggaren (passar i samma passdel som amperepropparna). Bara man kollar så att man uppfyller utlösningsvillkoret.


Om hur du enkelt byter propp själv som orsakar strömavbrott i din elcentral. Funderar på om vi ska byta upp oss till ampere eller om det är för många. Vanliga märkströmmar på proppar är 6A Grön, 10A Röd och 16A Grå.


Har du den gamla sortens proppskåp så är det viktigt att ha rätt styrka. Vanligast i lägenheter är gröna (ampere ) och röda (ampere ). I nyare elcentraler finns ofta automatsäkringar där du aldrig behöver skruva ur eller i någon propp. Om inte spänningen kommer tillbaka ska du kontakta en behörig elektriker.


Byta trasig propp (säkring) och återställa utlöst automatsäkring Om proppen går på nytt finns det ett fel som måste åtgärdas. Kontakta en elinstallatör om du inte själv kan hitta felet. Trasiga proppar ska slängas – försök aldrig att reparera dem. På hushållsnätet eller andra anläggningar med lägre ström används smältproppar av porslin, även kallat gängsäkring eller diazedsäkring - i dagligt tal propp. Propparna sitter i bostadens gruppcentral och är försedda med en liten färgad bricka i änden, vilken vanligtvis faller ner när säkringen löst ut, eller i dagligt tal proppen gått.


Ska byta på en restaurang och kan därför inte stänga av elen då hela restaurangen kommer stängas av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.