måndag 10 december 2018

Däcktrycksövervakning

TPMS, Tire Pressure Monitoring System, eller aktiv däcktrycksövervakning , innebär att det sitter en sensor inne i hjulet som skickar signal med däckets lufttryck och temperatur som kan läsas av på bilens instrumentpanel. Aktiv däcktrycksövervakning kallas på engelska TPMS (Tire pressure monitoring system). Vanligtvis fungerar det så här: En sensor sitter inne i hjulet. Men Sverige har valt att inte införa kravet i de nationella regler som tar över när fordonet tagits i bruk.


TPMS För att motverka antalet trafikolyckor har de ledande däcktillverkarna genomfört en viktig forskningsprocess som grundade däcktrycksövervakning en eller Tyre Pressure Monitoring System (TPMS). Däcktrycks­övervakning ger extra säkerhet.

TPMS (Tyre pressure monitoring system) är ett system som övervakar däcktrycket i varje hjul och talar om för föraren när något är fel. Rätt lufttryck minskar bränsleförbrukning, däckslitage och miljöpåverkan samt optimerar köregenskaperna. I samband med hjulskifte och däckbyte skall däcktrycksövervakningen kalibreras. Systemet har som syfte att varna om ett eller flera däck har eller får ett för lågt lufttryck.


Om lampan för däcktrycksövervakning TPMS lyser även om du inte har skiftat hjul kan det bero på förändringar i däckets lufttryck. Säkerställ alltid att du har rätt lufttryck i dina däck innan du utför denna procedur. För att veta vilket tryck du skall ha, se instruktionsbok och lägg till bar extra.


Den andra typen av däcktrycksövervakning mäter indirekt genom hjulets rotationshastighet, och varnar när trycket är lågt.

Lösningen är att pumpa däcken till rätt tryck – sedan nollställer man däcktrycksövervakning en själv. Få kontroll över läckande däck, fälgar och ventiler. Påverka livslängden på däcken och minska bränsleförbrukningen.


Undvik att köra sönder däck vid punktering Minska risken för däckexplosioner. Med hjälp av våra system för däcktryck- och temperaturövervakning får Ni kontroll på upp till hjul i realtid. När du därför kontrollerat och justerat ditt däcktryck kan du behöva kalibrera om systemet så att det nya däcktrycket gäller som referens. Vad ska man göra om plötsligt varningen för en däcksensor tänds, är sensorn dålig eller har den gått sönder.


Hitta felet på din däcksensor med denna felkodsläsare för tpms. Om du har en liten verkstad så är snart ett verktyg TPMS ett måste då fler och fler bilar använder däcktrycksövervakning. TPMS är ett tryckövervakningssystem som även kallas för sensor. Syftet med denna sensor är att det ska förbättra trafiksäkerheten och minska bränsleförbrukningen.


Vid ett eventuellt fel så brukar indikatorn lysa på din instrumentpanel i form utav en gul lampa. TPMS varnar dig när däcken knasar sig. Hejsan, Efter att jag bytte till sommardäck i helgen så plingade. Moderna bilar har däcktrycksövervakning via ABS, som tillåter hjulbyten och enkel kalibrering via knappningar enl instruktionboken.


Man får vad man betalar för. Jag hade en Octavia tidigare med däcktrycksövervakning.

Det är ju en stor skillnad på systemen. Och den skulle man nolla. På den skulle man rulla rakt fram på tomgång och hålla in knappen tills det kom ett pip.


Du kan i menyn ändra själv vilken uppsättning du använder. Det räcker alltså med en programmering när uppsättningen är ny. I ditt fall räcker batterierna i sensorerna då du ämnar byta in din leasingbil efter tre år. Direkt däcktrycksövervakning innebär att det finns en sensor inuti däckets fälg. Informationen är exakt och direkt.


Sensorn skickar information i realtid till bilens system om däcktryck. Om bilen varnar för lågt däcktryck kommer du att få veta exakt vilket däck som behöver fyllas på med luft. När trycket i något av däcken sjunker under ett inställt värde varnas föraren genom ett meddelande på multifunktionsdisplayen och ett signallarm. Systemet upptäcker lågt däcktryck, som både kan påverka bilens stabilitet.


Kontrollera omedelbart om systemet indi-kerar larm. E-post: Se ”kontakta oss”. Så här gör du: Stäng av motorn. Pumpa däcken till rekommenderat däcktryck. Bläddra till och starta appen “Bilstatus” i appvyn.


Välj “TPMS” för att visa däcktrycksövervakning en. Välj “Kalibrera” och sedan “OK” för att bekräfta att alla däck har korrekt däcktryck. En noob fråga, om det går bra eftersom däcktrycksövervakning diskuteras i tråden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.