måndag 1 juli 2019

Jordade uttag lag

Det finns ingen föreskrift som säger att en innehavare av en äldre fastighet måste byta ut ojordade uttag mot jordade. Det är normalt inte tillåtet att blanda jordade och ojordade uttag i rum. Detta förutsätter att risken för samtidig beröring av utsatt del och jordat föremål är obetydlig genom utrymmets och elinstallationens utformning.


Nej, DCL-donen (Devices for Connection of Luminaires) kan bara användas i jordade utrymmen. Om du bara har ojordade uttag hemma så har du inte jordade utrymmen. För att kunna installera ett DCL-don i ett utrymme som inte är jordat måste du anlita ett elinstallations­företag som kompletterar utrymmets befintliga installation med skyddsjordledare och ändrar till jordade uttag. Man får aldrig blanda ojordat och jordat i samma utrymme.


I offentlig miljö, inom vården, på kontor och i skolor är sedan länge alla uttag skyddsjordade. Klart som att man kan få jordat i ett rum. Reglerna säger att alla urtag i samma rum måste vara jordade, men inte att alla urtag i övriga rum också måste vara det - åtminstone såvitt jag vet. I nybyggen är däremot allting jordat från början.


Jordade uttag lag

Skulle jag bli nojig så kan jag ju alltid dra en kabel från köket, som ju enligt lag har jordat uttag. Hur mycket är denna datorn värd? Ni med hund - vilken hundförsäkring är faktiskt. Problem - Ojordat uttag ? I dag sätts alltid jordade uttag upp vid nyinstallation och ombyggnad.


Ojordade apparater ska ha dubbel isolering och vara försedda med en platt kontakt. Billiga byggvaror dagars öppet köp! Vägguttag behöver boendets alla rum. På BAUHAUS hittar du utanpåliggande, infällda, jordade och ojordade uttag i många olika färger som exempelvis svart, vit och silver. Jordfelsbrytare (JFB) är ett komplement till säkringarna i en elcentral eller en utrustning och bryter strömmen vid felströmmar mot jord.


Jordade uttag lag

En vanlig missuppfattning är att jordfelsbrytare bara fungerar om de sitter i jordade uttag , men de ger ett gott personskydd även i ojordade uttag. Du behöver också kontrollera om elprylen är jordad. Dubbelisolerade stickproppar, ibland kallade ”Europapluggen”, är nämligen konstruerade så att de inte kan öppnas, är platta och passar i alla uttag. Robust kabelvinda med fyra jordade uttag , självstängande lock, bärhandtag och stålram.


Kabelguiden ser till att sladden rullas upp trasselfritt. Godkänd för utomhusbruk. I våtrum och kök skulle de vara jordade , men med ett undantag, och det var ett uttag vid matplatsen, om denna var placerad några meter från diskbänken. Uttag utomhus, i kök, tvättrum och källare måste enligt lag vara jordade.


Jordade uttag lag

Finns det någon lag på att det måste vara jordade uttag i en lägenhet? Jag har upptäckt att de jordade uttagen i köket inte är anslutna till skyddsjord. Att jordade uttag inte har skyddsjorden ansluten är en allvarlig brist som ska. Jordade inte allt, men det viktigaste. Hej Vi har idag mängder av hus där uttagen är ojordade.


Många elapparater vi köper, t. TV, har en jordad stickkontakt. När en elapparat med jordad stickkontakt testas t. EMC så är det i ett jordat uttag och många gånger så står det då i bruksanvisningen att apparaten skall anslutas i ett jordat uttag. Med jordning ⏚ menas att ansluta flera ledare till en gemensam potential, en jordningspunkt. Jordning behöver inte ha något med mark att göra, till exempel chassijordning i fordon, jordplan på kretskort och liknande.


Vi har nu märkt att uttagen som sitter i köket inte är jordade. Uttagen framställs vara det, men det finns ingen skyddsjord framkopplad. Säljaren säger att vi har köpt lägenheten i befintligt skick och vill inte göra något åt saken.


En apparat kopplad till ett ojordat uttag kan bli strömförande, vilket kan medföra livsfara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.