onsdag 11 september 2019

Hur mäter man resistans

Att mäta resistans: 1. Slå av strömmen till kretsen. Om en krets har en kondensator, ladda ur kondensatorn innan resistansmätning. Koppla bort spänningen och koppla bara på breadboard.


Ställ in multimetern på att mäta resistans.

Resistans mäts vanligtvis i ohm. Vid likström kan strömmens storlek i en ledare beräknas genom att spänningen över ledaren divideras med dess resistansvärde i enlighet med Ohms lag. Detta får man genom att mäta spänningsfallet vid en given ström. Det går även att räkna ut vilken resistans man bör ha utifrån kabelns angivna effekt med hjälp av Ohms Lag. Varför gör man resistansmätning av Värmekabel?


En resistansen i en ledare (eller isolator) är beroende på ledarens läng tvärsnittsyta, material och temperatur. Ohms lag säger att spänningen (U) är resistansen (R) multiplicerat med strömmen (I). Självfallet går det även att vända på uträkningen för att få fram strömmen när spänningen och resistansen är känd.

Hitta dina skolkamrater. Träffa vännerna igen! Grannskap: Minnen från skolan, Klasskort, Återträffar!


Man bör emellertid vara medveten om att resistiviteten ökar med per grad temperaturhöjning, d. Samma ledare har vid 115°C resistansen RL = x ohm = ohm. Vill man veta spänningsfallet (UL) i ledaren får man multiplicera med strömmen (I) i ledaren UL = RL x I. Man kan resistansmäta (Ohm) kondensatorn som då helst ska ha oändlig resistans. Men enklast är att man laddar upp kondensatorn med 6- eller volt. Sedan väntar man cirka minut. Då tar man en kniv eller skruvmejsel och kortsluter kondensatorn mellan anslutningen och kanten på bägaren.


Beräkna inre resistans hos batterier Kalkylator för beräkning av batteriets inre resistans. Mät batteriets spänning med en voltmeter. Koppla därefter ett motstånd (ca: ohm) mellan batteriets plus- och minuspol och mät den ström som går genom motståndet med en amperemeter. Alice har ett V-batteri.


Hon kopplar det till en komponent som har resistansen Ω. Hur mycket ström flyter genom kretsen? Fråga 6c Bob har kopplat ett alkaliskt V-batteri till en lampa som drar mA.

Vilken resistans utgör lampan? Fråga 6d Beräkna effekten när spänningen är V och strömmen. Genom att mäta hur mycket ström som drogs från batteriet under testet, kan man med hjälp av Ohms lag beräkna batteriets inre motstånd ( resistans ), som sedan kan översättas till batteriets verkliga kapacitet.


LPR-testet liknar till viss del ett traditionellt belastningsprov. Skillnaden är att belastning och mättid är mycket kortare. Enkelt sätt mäter man spänningsfallet över ett motstånd genom vilket strömmen man vill mäta går. Vid högre ström kommer också spänningsfallet att öka (enligt ohms lag). Räcker det verkligen att mäta resistans ? Dom givarna jag kollat på är induktiva och lämnar en spänningsspik för varje tand som passerar givaren.


För att kolla så dom fungerar (och så att avståndet till taggarna är rätt) så bör man ju veta hur utsignalen ska se ut och mäta med oscilloskop så det ser ut som det skall. Kopplar man en annan sak till ett batteri på volt och sedan mäter med ett mätinstrument att strömmen är 0. Som sagt hur mäter man med en multimeter om en ELpatron är trasig. Och hur mäter man om den får rätt spänning osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.