tisdag 10 september 2019

Hur räknar man ut vridmomentet för en hävstång

Prova StayFriends gratis medlemskap! Planera återträff md klassen. Upptäck klassfoton du inte har sett sen skoltiden och hitta vännerna igen. Träffa vännerna igen! Hitta dina skolkamrater.


Grannskap: Minnen från skolan, Klasskort, Återträffar! Vridmoment eller kraftmoment är ett mått på en krafts förmåga att vrida ett objekt kring en viss axel. Det kan också beskrivas som den hävstångsverkan som kraften ger upphov till.


Vridmomentet beror av kraften som verkar på hävarmen och hävarmens längd. Hävstångslagen kan alltså ses som en yttring av lagen om energins bevarande. En hävstång är ett oböjligt föremål som används tillsammans med en lämplig vridningspunkt för att öka eller minska den resulterande kraft som en påverkande kraft utövar i hävstångens andra ände.


Man skiljer på enarmade och tvåarmade hävstänger. Vi behöver veta hur man flyttar angreppspunkten för en kraft. Man kan också räkna fram en angreppspunkt för krafternas resultant. Nm motsvarar ju ungefär 4kg på en meters hävstång.


Hur räknar man ut resultatet vid en enarmad hävstång ? Vid tvåarmad jämför man ju värdena för de båda hävarmarnas kraft multiplicerat med läng men hur gör man när det bara finns en hävarm? Att hävstänger följer mekaniken gyllene lag syns på bilden. På den högra sidan står en uggla och trycker en hävstång nedåt.


Då kommer huset på den vänstra sidan att åka uppåt. Metoden går ut på att man använder lånade pengar till sina investeringar, istället för sitt egna, när man köper en tillgång. Det finns en inbyggd hävstång i optioner, terminer, minifutures, warranter osv.


Hävstång i finansiella produkter är idag väldigt vanligt. Dessa produkter finns för att du skall kunna ta en större position i aktier, index, råvaror, valutor osv men inte vill binda upp för mycket kapital i positionen. Kraftmoment, även kallat vridmoment vilket kort och gott är kraft applicerat vinkelrätt en sträcka ifrån en vridpunkt förklaras för gymnasiets nivå. Vi räknar två exempeluppgifter på kraftmoment och newtonmeter där vi jobbar med jämviktsläget på gungbrädor. Med nedanstående lilla verktyg kan du räkna ut vridmomentet för valfri motor.


Ange effekten vid ett givet varvtal, så räknas vridmomentet ut för det varvtalet. Effekten anger du i hästkrafter (hk) och vridmomentet visas i newtonmeter (Nm). Det som uppstår då kallas för vridmoment. Vad menas med en hävarm?


Vilken enhet får vridmomentet om kraften mäts i newton och hävarmen i meter? En meter lång planka ligger på marken. Du lyfter längst ut i plankans ena ände med kraften N. Hur stort blir vridmomentet ? Ett enkelt sätt att få hävstång på en investering är att använda sig av lån. Eva vill gunga gungbräde med sin. Man lånar helt enkelt pengar som man investerar ihop med sina egna.


Exempel: Du köper aktier i Volvo Ab för 100. Du har då en hävstång på 5X. För att få hävstång så lånar du 50.


Många nätmäklare kommer då att automatiskt sälja av din position om den går åt fel håll och du når din säkerhetsmarginal. Effekt och vridmoment för Scanias 16-liters Vpå 7hk. Eftersom mini-futuren har en hävstång betyder det att det finns en lånedel i produkten. En finansieringsnivå på procent ger en hävstång på det vill säga dubbla avkastningen jämfört med om du hade ägt den underliggande tillgången direkt. Räkna om till kilo?


Eller den energi som krävs för att utföra ett arbete kan man säga. Newtonmeter är vridmoment och är ett mått på arbete. Om man ska blanda in kilo så kan man väl säga att 100Nm är vad som krävs för att lyfta 10kg 1m rakt upp i luften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.