fredag 14 februari 2020

Kondensatorbatteri reaktiv effekt

Reaktiv effekt är rent fysikaliskt ett mått på hur ”ur fas” sinusvågorna för växelspänning. Efter varje kontaktor sitter ett kondensatorbatteri. Beroende på hur mycket reaktiv effekt som är i anläggningen bestämmer lådan hur många kontaktorer som behöver vara dragna. En av dessa störningar är så kallad reaktiv effekt , reaktiv effekt kan beskrivas som skummet i ett ölglas, de upptar onödig plats och sänker nyttjandegraden. Detta är ett problem som bör beaktas vid en utbyggnad av vindkraften i Sverige.


I detta arbete har begreppet reaktiv effekt samt dess uppkomst och påverkan på nätet behandlats. I en ideal kondensator utvecklas ju enbart reaktiv effekt, så den aktiva. Med faskompensering ökar också anläggningens verkningsgrad. Den reaktiva effekten är den effekt som tillförs från elnätet och inte blir till nyttigt arbete i en apparat. Som det är idag är det endast den reaktiva effektförbrukningen i tomgång som kompenseras bort av kondensatorbatteriet, detta på grund av risken för självmagnetisering.


När den aktiva lasten ökar, ökar generatorns konsumtion av reaktiv effekt, vilken tas från nätet. Sändandet och mottagandet av reaktiv effekt ger överföringsförluster och de reaktiva strömmarna reducerar elkraftsledningarnas kapacitet att överföra nyttig effekt. Shuntkondensatorn Med automatik för inkoppling av olika steg, alternativt för en fast märkeffekt.


Detta är en ren ”räknestorhet”, som ger ett mått på effektpendlingen under en period. En induktiv krets har positivt Q och sägs förbruka reaktiv effekt , medan en kapacitiv krets har negativt Q och sägs avge reaktiv effekt. Enheten är (oegentligt) VAr, volt -ampere- reaktivt.


Elleverantörerna använder därför centralkompensering för att minska den reaktiva effekten, vilket till exempel kan ske genom att kondensatorbatterier kopplas till och från nätet allteftersom belastningen varierar. Det är vanligt att placera ett kondensatorbatteri vid kunden om denne förbrukar stora mängder reaktiv effekt. Datalådan som räknar ut reaktiva effekten och har ett antal utgångar som är kopplade till kontaktorer. På så sätt procuceras och konsumeras den reaktiva effekten lokalt, utan att belasta det övriga nätet.


Kondensatorbatteri reaktiv effekt

Koppling av kondensatorbatterier Behovet av tillförd reaktiv effekt varierar med kraftnätets belastning. Et kondensatorbatteri tilfører reaktiv effekt (kapasitiv). Dersom bedriften ikke kan kompensere for reaktiv effekt må de betale for uttaket over tariffen.


Alla kunder hos Vattenfall har en fri uttagsrätt av reaktiv effekt. I växelströmsledningar är reaktiv effekt en biprodukt som man vill minimera för att ge mer utrymme åt den aktiva effekten , som är den del av elleveransen som har ett ekonomiskt värde. Aktiv effekt : Den förbrukade effekten är den konstanta delen. Mäts i voltampere reaktiv.


Kondensatorbatteri reaktiv effekt

Skenbar effekt : Produkten av strömmen och spänningens effektivvärden. Det medför att kondensatorbatterier ofta används vid reaktiv effekt - kompensering. Abb kondensatorbatteri lågspänning 400v från alla köp sälj marknader i Sverige.


ABB Power Products, HV Products - Page Funktionsprincip Exempel: Spänningssättning av kondensatorbatteri T F. Begreppet reaktiv effekt är mycket användbart vid analyser av kraftnätet. Denna effekt flyter undantagslöst fram och tillbaka i nätet utan att utföra nyttigt arbete. Ellers vil spenningen bli for høy. Reaktiva effektflöden tar upp plats i elnätet och lämnar mindre utrymme för aktiv effektöverföring – vilket är den effekt som majoriteten av laster på elnätet förbrukar.


Energi Nät has an agreement with Vattenfall where Övik Energi Nät is entitled to a certain amount of generation of reactive power and a certain amount of consumption of reactive power. Med effekt avses den mängd energi som förbrukas eller genereras per tidsenhet. Ordet effekt syftar i allmänhet på så kallad aktiv effekt , som har beteckningen P (“power”) och SI-enheten W (watt).


Det är dock viktigt att även känna till begreppen skenbar effekt och reaktiv effekt. I ett rent resistivt system uppstår ingen fasförskjutning och reaktiv effekt. Den aktiva effekten (P) är den effekt som utför. I vanliga fall finns dock induktiva och kapacitiva laster och systemkomponenter vilka ger upphov till fasförskjutning. KRAV FÖR REAKTIV EFFEKT Harmoniska flöden förekommer i kraftnät på grund av icke-linjära belastningar, såsom datorer, frekvensomvandlare och UPS-utrustning.


Bland annat ökar de harmoniska flödena förluster och orsakar störningar i elektriska apparater. Ett snedavstämt filterbatteri filtrerar bort vanliga övertonsflöden. I elnät och elledningar transporteras el i två former: aktiv effekt och reaktiv effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.