måndag 24 februari 2020

Kontrollera jordfelsbrytare

Kvalitetsprodukter till elstängsel, gård och stall. Problem med elstängselaggregat? Stort produktutbud! Ledande tillverkare av elaggregat.


Kontrollera jordfelsbrytare

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Tusentals smarta, säkra, miljövänliga och energisnåla produkter som lyser upp ditt hem. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Alla jordfelsbrytare har en testknapp, ofta märkt T för test, som används för att kontrollera funktionen. Testa din jordfelsbrytare minst två gånger per år, gärna oftare.


När du trycker på testknappen ska strömmen i huset brytas. Om strömmen inte bryts bör du genast kontakta ett elinstallationsföretag. En jordfelsbrytare ska man regelbundet testa så att den fungerar.


Den bryter strömmen snabbt om till exempel en elprodukts hölje skulle bli spänningsförande och någon samtidigt rör vid ett jordat föremål. Därmed minskar jordfelsbrytaren risken för personskador och elbränder. Det är en del tvivel och prat om hur man skall testa en jordfelsbrytare.


Det finns en uppsjö av råd och ideér från olika håll. Tittar man i standarder, blir man heller inte helt klar över hur man skall göra. Och för att göra förvirringen total, är det helt andra krav på producenternas test av jordfelsbrytare. Dagens elbestämmelser kräver jordfelsbrytare som tilläggsskydd för i princip alla uttag. Funktionen hos en jordfelsbrytare är att koppla bort ström som leds fel i en anläggning, till exempel om strömmen går genom en kropp.


Brytaren kan kopplas in för att skydda ett helt hus eller delar av ett hus. Om en jordfelsbrytare ligger i till-läge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel.


Vid tveksamhet om jordfelsbrytarens funktion skall alltid behörig elektriker kontaktas. Jordfelsbrytaren bör testas var 6:e månad genom att trycka in testknappen. De jordfelsbrytare som säljs har emellertid i allmänhet en avsevärt kortare utlösningsti ofta 01-s vid märkutlösningsström. Kontrollera om ditt lantbruk har jordfelsbrytare installerade.


Kontrollera jordfelsbrytare

På Clas Ohlson finns alla eltillbehör du kan tänkas behöva. Beställ online idag. På jordfelsbrytaren finns oftast en provknapp. Du kan kontrollera funktionen, genom att trycka på knappen, då ska ordfelsbrytaren ska slå ifrån omedelbart.


Vad kan du själv kontrollera när du inte har ström? Autotest-funktionen kontrollerar regelbundet jordfelsbrytarens funktion. Under testet säkerställer en bypass-krets den elektriska kontinuiteten under tiden medan en ytterligare JFB-skyddsanordning garanterar systemets säkerhet. Jag är säker på att du vet vad du behöver göra (i praktiken): gå till elskåpet, kontrollera om strömbrytaren har löst ut. Därför är det viktigt att du testar din produkt ungefär en gång i halvåret.


Kontrollera jordfelsbrytare

Det gör du genom att kontrollera ifall strömmen bryts när du håller in testknappen. Olika typer av portabla jordfelsbrytare. Portabla jordfelsbrytare är smidiga och enkla att ta med sig. JFB – Utlösningsström ”Ramp”. Det kontrolleras med ett ramptest som rampar upp strömmen från 0mA tills JFBn löser ut.


Utbyte av ljusarmatur i torra icke brandfarliga utrymmen inne i bostäder Det du får göra själv i dessa utrymmen i bostäder, under förutsättning att du har kunskap om det, är att byta ut en fast ansluten ljusarmatur eller att fast ansluta en ljusarmatur där det finns elledningar framdragna. Du verkar inte ha det problemet, därför bör du kontrollera om det inte är en N-ledare som går in till jfb:n. Du bör även kontrollera bygeln, är den verkligen ihopkopplad mellan PE- N-skena och inte mellan två N-skenor. Beroende på jordfelsbrytartestaren som du har.


Isolations- och resistansmät alltid värmekabeln före och efter förläggning, före eventuell inspackling samt före det att golvbeläggningen påföres!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.