tisdag 14 april 2020

Nysilver stämplar

Stort utbud av stämplar för företag. Snabb leverans, oslagbara priser! Kontorsvaror För Företag! Köp Stämpel nu online. Beställ i dag - och mottag imorgon Fler?

Det finns ett flertal olika sorters stämplar för nysilver. En av de vanligare stämplingarna är EPNS. Den ursprungliga betydelsen var en förkortning från engelskans Electro-Plated Nickel Silver.


Vi får många frågor vad stämpeln betyder, hur gammalt silvret är, var stämpeln hittas, var det är bäst att sälja nysilver. Webbplatsen drivs och utvecklas av ett antal privatpersoner på fritiden. Vi kan därför omöjligt svara på alla de frågor vi får in även om vi försöker så gott vi kan.


ENPS-stämpeln förekommer främst på silverföremål som tillverkats i USA och England.

I Sverige användes länge stämpeln Extra Prima Nysilver. Det är vanligt att äldre föremål i nysilver bär denna stämpel. Silverstämplar är ett sätt för den som tillverkar ett silversmycke att visa att föremålet består av äkta silver.


Silverstämpeln kallas formellt för kontrollstämpel och används för många typer av ädelmetaller så som gul silver, platina och palladium. Det är faktiskt så att den som den silversmed som är registrerad för en viss silverstämpel. Saknas stämplar och det är svårt att avgöra om något är silver kan man kan man testa genom probering, vilken ger en färgreagens för riktigt silver. Förutom ansvarsstämplarna kan andra stämplar förekomma.


Det kan vara den svenske tillverkarens designstämpel eller den utländske tillverkarens egna stämplar. Nysilver får dock inte vara märkt med några av de kontrollstämplar, kattfoten eller andra silverstämplar som äkta silver märks med Årsstämpeln anger när ett föremål är tillverkat. Dessa namnstämplar är en viktigt del av silverstämpeln och de silversmycken eller silverserviser från de riktigt kända silversmederna är ofta värda många gånger mer per gram än annat silver. Utländska stämplar på silver och guld.


En helt fantastiskt sida med nästa hela världens stämplar. Sidan är på engelska. På en underavdelning av sidan finns även en förteckning över nästan alla utseenden på silver bestick.


Nysilver, NS, är en legering bestående av koppar och zink samt nickel.

Nicklet gör att mässingens gula färg försvinner, och med tillräckligt hög nickelhalt blir legeringen silverfärgad – dock fortfarande utan att innehålla något egentligt silver. En relativt vanlig förkortning och stämpel är EPNS samt EP i olika kombinationer. Förkortningen kom ursprungligen från engelskans Electro-Plated Nickel Silver.


Något som i svenskan kom att kallas Extra Prima Nysilver. Matsilver är en fantastisk produkt som kan förgylla vardagar och högtider för många generationer. Nysilver saknar ofta stämplar då det inte finns några regler som säger att det måste finnas sådana på oädla metaller och legeringar.


Däremot förekommer frivilliga stämplar som många tillverkare använder. Dessa stämplar består av ett antal bokstäver, oftast 2- inskrivna i en rektangulär ram. Nysilver (även nickelmässing eller tyskt silver ), NS, är en legering bestående av koppar och zink samt nickel. I England stämplade man EPNS= Electro-plated-nickel-silver med varje bokstav i sin egen ram.


De svenska nysilvervarorna försågs med kontrollstämplar, dock inte kattfoten utan NS ( nysilver ) och ibland även stadsmärket med en ram. Silver Det är stämplar som tillverkaren eller stämplar sätter på föremålet. Kattfoten ,är den stämpel som Statens Provningsanstalt sätter nysilver föremålet för att garantera finhalten.


Silver juli, är det frivilligt stämplar få kattfoten stämplad av SP Statens Provningsanstalt. Swedac har tillsynsansvar över alla som befattar sig med ädelmetallarbeten på ett yrkesmässigt sätt i Sverige. I detta ansvar ingår bland annat att kontrollera om de ädelmetallarbeten som tillverkas eller säljs i Sverige uppfyller lagens krav på finhalt och stämplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.