måndag 6 juli 2020

Radions uppfinnare

Radio - DAB och FM. Europas överlägset största specialkedja inom kvalitets-hifi. Få hjälp i butiken eller kundtjänsten med en av våra 7HiFi passionerade medarbetare.


Utsändning av radio sker vanligtvis från en sändare som sprider signalerna jämnt åt alla håll och där mottagning kan ske inom det område som täcks av radiovågorna. Så: vem uppfann radion ? Magnus Hansen tackar för svaret: Du tar upp just det som jag ville belysa med artikeln.

Frågan är också, varför står Marconi som uppfinnaren av radion i de flesta historieböcker, trots att andra var före och trots att Marconi stal patent då han var elev hos Tesla. Tesla experimenterade inom flera områden: elektriska motorer och generatorer, elektronrör för att göra röntgenstrålar men också radio. En strid om vem som var rättmätig uppfinnare uppstod. Vem uppfann radion ? Marconi är den som de flesta av oss anser vara “ radions fader” medan en del menar att det var Aleksandr Popov och andra Nikola Tesla. För mig är det konstigt att vi envist håller fast vid Marconi med tanke på vad Tesla åstadkom på sin tid.


Vill man se radions historia i fast form finns den uppbyggd och pedagogiskt utförd på Tekniska museet i Stockholm. Eller var det Mahlon Loomis?

Gugliegmo Marconi var en italiensk uppfinnare , och (i första) krediteras med uppfinningen av radion , men han var senare visat sig ha använt av Nikola Teslas patent. Förenta staternas kongress omvänd och att Nikola Tesla. Men Marconi funderade ut ett nytt sätt att använda radiovågorna. Han lyckades med hjälp av Maxwells teorier och.


Lär dig massor om kända äventyrare, uppfinnare och underverk. När radion kom var det förstås en stor sensation och familjer som inte hade radio gick hem till grannarna eller någon annan när radion sände. Det är lätt att tänka nu att typ ”ofta man går hem till en kompis bara för att lyssna på radio ”, men på den tiden hade man inte lika mycket att göra på kvällarna och det kunde vara trevligt att komma hem till någon annan och bara ta. Han är mest känd för att utveckla teknik för FM (frekvensmodulering) radio.


Journalisterna representerar riks-, lokal-, bransch- och fackpress, radio eller TV. Variationen på förfrågningarna är stor och sätter oss på kansliet i utmanande situationer för att finna vad de söker. Ofta lyckas vi och resultatet syns genom att enskilda uppfinnare lyfts fram. Kanalen för dig som gillar ny musik, live-sänd radio och poddar.


Lyssna på Pför populärkultur, humor, musik och samhällsjournalistik. Han var en Italiensk uppfinnare och fysiker. Guglielmo Marconi sägs vara den som uppfunnit radion.


Efter att i tidig ålder läst om Hertz forskning började han själv göra experiment. Svenska Uppfinnare !

Dynamitens uppfinnare var Alfred Nobel (som även är ”grundare” till nobelpriset), han är född i Karlskoga. Ta en titt runt om dig och föreställ dig en värld utan de alldagliga ting vi använder till vardags, som telefonen, tåget, bilen eller datorn. Alla har de vid något tillfälle uppfunnits. Och bakom varje uppfinning finns en fascinerande historia. Hans framsteg inkluderade den första sändningen av tal via radio.


I USA började man även tidigt att sända radio från universitet och andra lärosäten. Dels gjordes detta för att kunna erbjuda en form av distansundervisning, dels var det starten för studentradion. Till en början fick den som ville lyssna på radio bygga sin egen mottagare.


Anders Celsius , professor i astronomi vid Uppsala universitet. Vi är många som dagligen kommer i kontakt med hans namn. UR gör radio - och tv-program för dig som vill förstå världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.