tisdag 4 maj 2021

Vikavirtasuoja laukeaa heti

Jos vikavirtasuojakytkin laukeaa heti uudestaan, syy on kiinteissä sähköasennuksissa ja korjaukseen tarvitaan sähköalan ammattilainen. Jos vikavirtasuoja ei laukea, jokin irti kytketyistä laitteista on huollon tarpeessa tai samaan piiriin on ollut liitettynä liian monta laitetta. Jos suojalaite laukeaa heti uudestaan, on vika kiinteissä sähköasennuksissa.


Tällöin on syytä ottaa yhteys sähköammattilaiseen, joka paikantaa ja korjaa vian. Jälleen, jos vikavirtasuoja laukeaa , testi päättyy.

Jos esimerkiksi pesukoneesi ei saa sähköä, voi syynä olla vikavirtasuojan laukeaminen. Sulakkeiden lisäksi kannattaa siis tarkastaa myös vikavirtasuoja. Toimiiko sellainen töpselimallinen vikavirtasuoja nollatussa pistorasiassa ja lisääkö. Vikavirtasuoja katkoo turhaan ? Mikäli vikavirtasuoja laukeaa heti uudelleen, on laitteisto tarkastettava erityisen huolellisesti.


VVSK, kuten sen virallinen suomenkielinen lyhenne kuuluu, on erinomainen suojalaite joka suojaa sähköiskulta ja joissain tapauksissa jopa tulipalolta. Testauskytkimellä (T, TEST) tarkastetaan vikavirtasuojan toiminta valmistajan ilmoittaman ajan välein ja nollauskytkimellä (R, ON, RESET) vikavirtasuoja palautetaan vikatilanteen poistuttua tai testauksen jälkeen takaisin toimintaan. Jos ei vaihe ja nolla ole samassa, ei ole balanssissa ja vikavirta laukeaa heti kun jokin kuormittaa.

Mikäli automaattisulake laukeaa toistuvasti, voi syynä olla ylikuormitus tai vika. Aiemmin vikavirtasuoja vaadittiin vain tiloihin, joissa sähkön käyttöolosuhteet. Eli yksinkertaisesti vvs-suoja vahtii että se se sähkö joka menee vaihejohtimesta se palaa nollajohtimesta takaisin. Jos laitteessa on jotakin vikaa, esim.


Vaikuttaisi vielä siltä, että tuo laukeamiseen kuluva aika olisi riippuvainen siitä, kummin päin suko kytketään seinään. Sillä, onko sisätilan lämmitin kytketty vai ei, ei näyttäisi olevan merkitystä. Ei ole mittari tähän päivään mennessä mennyt rikki, mutta vikavirtasuoja laukeaa.


Omissa mittareissani tuo ei muistaakseni laukaise vikavirtaa. Myös suora kytkentä nollan ja suojamaan väliin laukaisee vikavirran. Kertokaa nyt ihmeessä jos tiedätte mikä sen ongelman aiheuttaa (jos oletetaan että laitteet on ehjiä). Jos osaa käytää näitä kolmeatekiää pärjääaikapitkälle. Asiahan on nnni että vanhojen vastustensisällä oleva eristys massa rupeaa vuotamaan virtaa ulkokuortavastaan,jos seylittä 3oMa vikavirtasuoja laukeaa.


Jotta näin ei kävisi täytyy eristyksen täytää tietty vastus joka eristyksestä ilmoitetaan yleensä meka oomeina. Ongelmana on, että mA vikavirtasuoja laukeaa syyttäkin varsin. Ja Padi Holmin on kyllä turha alkaa putkaria tälläisestä syyttämään. Työpaikalla lämmitystolpassa oleva automaattisulake laukeaa heti , kun kellokytkin tulee.


Jos nolla ja suojamaa on yhdessä, vikavirtasuoja laukeaa heti eikä hetken.

Se laukeaa kyllä kuten kuuluukin testinappia painaessa, mutta valot pysyvät. Jännitteestä riippuvainen vikavirtasuoja laukeaa myös vain vikavir-. Jos ohjausyksikön sisäinen vikavirtasuoja laukeaa , LED-valo vilkkuu punaisena ja LED-valo on sammuksissa – tarkastakaa 2V:n pistorasia ( vaihtovirta). Pistorasiassa saattaa olla vikavirtasuoja , joka laukeaa esim. Koitin toisessa huoneessa eri virtajohdolla ja laukesi vikavirtasuoja heti.


Mikäli tolppaan ei jostain syystä tule sähköä, kannattaa tarkastaa ensin ajastinkellon asento, tolpassa oleva sulake sekä vikavirtasuoja. A virroilla, lisäksi vikavirtasuoja. Testaa vikavirtasuoja säännöllisesti.


Se tehdään painamalla testi-painiketta. Sen jälkeen lauennut kytkin nostetaan takaisin yläasentoon, jolloin sähköt palaavat. Usein vikavirtasuoja on kylpyhuoneen pistorasiassa. Tosin vikavirtalaukaisu katkaisee kaikki sähköt, mutta mitäs sillä on väliä jos joku säästää henkensä. Ei pesukoneen tarvi olla rikki että vikavirtasuoja tuossa tilanteessa laukeaa , nollauksesta johtuen pesukoneen runko voi olla esim 0. Tuo puoli volttia ei ole paljoa, mutta jos vesijohtoverkon ja nollajohdon yhteenlaskettu resistanssi potentiaalintasauskiskolle asti jossain kellarissa on esim ohmi niin tuohan tarkoittaa että.


Eli käytännössä suojia pitäisi olla useampia suojaamassa eri ryhmiä jonkin logiikan mukaan. Tästä taas seuraa tarve jakaa ryhmien nollajohtimet vikavirtasuojittain, koska paluuvirran on kuljettava saman ryhmän suojan läpi kuin syöttövirrankin. Mutta tämähän oikeastaan pätee vain kaikkein lähimpiin henkilöihin, muutenhan sitä saisi ostella turvallisuutta parantavia laitteita kukkaron tyhjäksi joka palkkapäivä. Siksi vikavirtasuoja on erinomainen lahja jollekkin tuttavalle, mutta ehkä ei esimerkiksi puolisolle.


Pitääkö vikavirtasuojalla varustetun pistorasian johdot kytkeä jotenkin eri tavalla kuin maadoitetun pistorasian johdot?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.