torsdag 13 juli 2017

Ellära

Ellära

I detta kapitel ska vi gå igenom grundläggande ellära. Vi kommer att stifta bekantskap med storheterna spänning, ström, resistans och effekt. Vi kommer också att räkna på hur de olika storheterna hänger samman med varandra (ett samband som kallas Ohms lag).


Bli medlem i Mattecentrum och få mer hjälp med matte. Det vi ska lära oss är sådant som varit känt länge, tusentals år i vissa fall. Lite värt att veta om den elektriska strömmen. Ellära är ett klassiskt område inom fysiken. Hoppa till navigering Hoppa till sök.


Kursen ellära omfattar punkterna 3–och 6–under rubriken Ämnets syfte. Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Trefassystemets uppbyggnad och funktion från transformator till belastning. Resistiva, induktiva och kapacitiva kretsar i trefasnät.


Spänning, ström och resistans förklaras först, innan de matematiska sambanden mellan dem gås igenom. Här finns korta och faktatäta avsnitt kombinerat med beräkningsexempel. För att kunna arbeta på moderna elanläggningar samt felsöka och komplettera elanläggningar utan att riskera elsäkerhet och en god funktion måste dagens tekniker ha goda baskunskaper i ellära. I det här programmet får du veta mer om ellära.


Filmen kan passa i samband med laborationer inom ellära. Frågorna kan göras för repetition inför prov, för att se hur du ligger till just nu eller bara för att lära dig lite mer om ellära. Sambandet mellan spänning, ström och resistans är att ju högre resistans, desto högre spänning krävs det för att leda igenom ström. Ohms lag och berättar om mätmetoder och förgrenade strömkretsar.


Ellära

Hur mycket ström människokroppen leder beror på flera olika faktorer: hur hög spänningen är, hur stor del av kroppen som blir utsatt, hur fuktig huden är, hur strömmen passerar genom kroppen samt om det är lik- eller växelström. Elläran tar upp och förklarar begrepp som elektrisk laddning, spänning, resistans, elektroskop med flera upp. I en jordad punkt är den elektriska potentialen alltid noll.


ELResistansbrygga. Det är tänkt att användas som ett material i våra kurser i ellära samt ett repetitionsmaterial före övriga kurser. Har du hittat ett fel, eller har du kommentarer till materialet på den här sidan? Jag håller på att leta spis till min nya lägenhet och då dyker det ofta upp 380v (3-fas) spisar när jag själv behöver en 220v spis.


ELLÄRA : Vad e skillnaden på 2-fas o 3-fas? Kan någon förklara för mig vad skillnaden är på 2-fas och 3-fas? Utan el så skulle våra hem bli mörka, kalla och tysta.


Vi går igenom nätsolvering och tvåpoler, vi behandlar komponenter som resistorer, kondensatorer, spolar och transformatorer och definierar impedans, reaktans, induktans mm. Vi går igenom växelströmslära med jw-metoden och komplexa metoden, elektrisk mätteknik, töjningsgivarprincipen. Ett elektriskt fält där fältlinjerna är parallella kallas för ett homogent fält.


Ellära

Ett fält där linjerna inte är parallella kallas för ett inhomogent fält. Har stångat mig igenom nästan hela första kapitlet nu men stött på en uppgift jag inte lyckats lösa. Har man en förståelse för hur elen fungerar så blir det lättare att gå vidare och lära sig mer.


Det finns en del på nätet men inte allt, sen är det ju som det är med internet, man måste vara källkritisk, dock är det bra att läsa och sen kanske kolla upp något och få en annan infallsvinkel. Den lämpar sig även för grupper inom industrin som behöver fortbildning inom grundläggande ellära och elsystemets uppbyggnad. Den ger kunskaper om elektriska principer, elsystemets uppbyggnad och hur olika lasterna påverkar elnätet.


Ellära

Det omfattar det mesta man behöver kunna som elektriker och eltekniker från grunderna i lik- och enfas växelström till trefas växelström och elkvalitet. Utbildningspaketet är uppbyggt på traditionellt sätt med faktabok, laborationsböcker och utrustning. Som faktaböcker kan användas de. När el förbrukas uppstår ett magnetfält runt strömkabeln och förbrukaren.


Ju mer ström som förbrukas, desto kraftigare blir magnetfältet. Backen är 1m lång och höjdskillnaden är m. Luftmotståndet och friktionen ger tillsammans en bromsande kraft på 2N. Hastighet är konstant under hela färden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.