torsdag 19 september 2019

Hur mäter man spänning

Upptäck klassfoton du inte har sett sen skoltiden och hitta vännerna igen. Planera återträff md klassen. Hitta skolkamraterna. Tjänster: Återse dina skolkamrater! Här finns klasskort och, minnen från din skoltid!


Instrument för att mäta spänningar inkluderar voltmetern, potentiometern och oscilloskopet.

Voltmetern fungerar genom mätning av strömmen genom en fast resistor, som, enligt Ohms lag, är proportionell mot spänningen över motståndet. Potentiometern fungerar genom att balansera den okända spänningen mot en känd spänning i en bryggkrets. Koppla nu två parallellkopplade motstånd och mät spänningen över dem. Koppla in ett tredje motstånd och mät spänningen.


Koppla ett motstånd i serie med flera parallellkopplade motstånd. Mät spänningen över det ensamma motståndet samt över de parallellkopplade motstånden. Mät också spänningen över alla motstånd.


En testpenna av den typ som man sätter ett finger i toppen så ska en liten lampa tändas kastar man den kan bli livsfarlig. Spänning mäter man med en godkänd spänningsprovare.

Det är spänningen som får elektronerna att röra sig. Ju högre spänning desto mer vill elektroner röra sig. Vanliga batterier (AA och AAA) brukar ha spänningen V. I vägguttagen är det, i Europa, 2Volt och i USA 1Volt.


Så här testar du dioder. Hur du mäter frekvens. Fluke 1multimeter med. Produkter som ingår. Om multimetern har autorange ställs vredet till likspänning.


Multimetrar som saknar autorange har flera olika spänningar utskrivna inom området för likspänning (se bild 2). Mät bostaden själv I handboken Att beräkna area och volym för byggnader. Ohms lag säger att spänningen (U) är resistansen (R) multiplicerat med strömmen (I). Självfallet går det även att vända på uträkningen för att få fram strömmen när spänningen och resistansen är känd. Vanligast är att mäta spänningen mot en grundnivå, en nollnivå, även kallad jor ground (skrivs ofta Gnd).


Därefter sätter du helt enkelt den röda mätproben mot pluspolen på den spänningskälla du vill mäta och den svarta på minuspolen. Vad spänning är kan beskrivas med ett klassiskt skolexperiment där ett snöre används för att transportera vatten. Genom att förbinda två bägare med ett snöre (eller hoprullat hushållspapper) och fylla den ena bägaren med vatten, kan vi se hur vattnet flyttar sig från den ena bägaren till den andra.


För batterier med fri syra kan den sk.

Här får man istället mäta batteriets vilospänning för att få en uppfattning om. Den elektriska effekten är produkten av spänningen som vi anslutit till kretsen, och den ström som flyter genom kretsen. Alltså måste man hissa upp bilen.


För att beskriva hur kraftfull t. När det är gjort tar man sin multimeter, ställer den i AC-läge, kopplar den enligt kontaktbeskrivningen ovan och ber en medhjälpare att snurra på det hjul där sensorn man vill mäta sitter. En hyffsad anläggning drar en hel del ström. När man kopplar tångamperemätaren på batterikabeln och samtidigt mäter spänningen så får man ju reda på hur stor spänningen är vid en viss strömförbrukning, alltså blir det en rättvisande mätning oavsett om mätaren nu inte kan mäta på saker som genererar ström.


Julafton var spänning och klappar men också den andfådda balansgången mellan glädje och rent elände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.